واریس صورت یا تلانژکتازی نوعی بیماری عروقی است که موجب آسیب به رگهای سطحی پوست صورت میشود. صورت مبتلایان به این بیماری متورم است و میتوان شبکه قرمز مویرگهای پوستی آنها را دید. همین موضوع باعث میشود که این مشکل با نام بیماری “رگهای عنکبوتی” نیز شناخته شود. معمولا این رگهای قرمز و بنفشرنگ در اطراف بینی و گونهها قابل مشاهده هستند. در این مطلب با بیماری واریس صورت و راههای درمان آن آشنا میشویم.
واریس صورت چگونه ایجاد میشود؟
در هر سنی ممکن است افراد به بیماری واریس صورت مبتلا شوند. با این وجود قرار گرفتن طولانیمدت در برابر نور خورشید و افزایش سن دو عامل اصلی بروز این بیماری هستند. مهمترین عوامل و فاکتورهای ایجاد واریس در ناحیه صورت عبارتند از:
- سن: با افزایش سن رگها و پوست صورت آسیبپذیرتر میشوند
- آفتاب: آفتاب سوختگی و قرار گرفتن طولانیمدت در برابر خورشید میتواند در درازمدت موجب واریس صورت شود
- ژنتیک: احتمال بروز واریس صورت در کسانی که سابقه بیماری در خانواده آنها وجود دارد، بیشتر است
- تغییر هوا: تغییرات شدید جوی میتواند موجب افزایش فشار در رگهای خونی صورت و ایجاد واریس در صورت شود
- بارداری: تغییرات هورمونی دوران بارداری یکی از عوامل بروز واریس صورت است. معمولا با پایان بارداری این مشکل نیز برطرف خواهد شد
- مواد شیمیایی: عوامل محیطی و آلایندههای شیمیایی میتوانند موجب آسیب پوست صورت و ابتلا به واریس صورت شوند
- روزاسه: ابتلا به این بیماری پوستی میتواند عامل ایجاد واریس در صورت باشد
- مصرف سیگار و الکل: مصرف سیگار و الکل موجب گشادی موقت رگهای خونی میشود. در صورت مصرف مداوم احتمال بروز واریس در صورت وجود دارد
- تروما: آسیب و شکستگی سر و صورت موجب آسیبدیدگی رگهای خونی میشود که در برخی موارد واریس در صورت را در پی خواهد داشت
علائم واریس صورت
بیماری واریس صورت با ظهور علائم مشخص بر روی پوست قابل تشخیص است. در این شرایط رگهای قرمز، بنفش و آبیرنگ بر روی گونهها، شقیقه، اطراف بینی، چانه و زیر چشم پدیدار میشوند. بیشتر این رگها ابعاد بسیار کوچک و کمتر از یک سانتیمتر دارند و به صورت منفرد یا شبکهای هستند. واریس \ صورت در ابتدا بدون تورم است، اما چنانچه رگهای خونی بیشتر شوند برجسته خواهد شد. در این شرایط التهاب بیشتر میشود و میتواند همراه با درد، خارش، خونریزی و ایجاد زخم پوستی باشد. بنابراین باید حتما به دکتر پوست مراجعه کنید.
درمان واریس صورت
درمان واریس در صورت به روشهای مختلف انجام میشود. شما باید همیشه به دنبال بهترین شیوه با کمترین عوارض باشید. این درمانها توسط متخصصان پوست و پزشکان قلب و عروق ارائه میشوند. در ادامه با بهترین روشهای درمان واریس صورت آشنا میشویم:
- لیزر : در این روش درمانی هدفمند با استفاده از لیزر عروق سطح پوست مسدود میشوند
- درمان با نور پالسی (IPL): شباهت زیادی به روش لیزر دارد و موجب نابودی رگهای واریسی میشود
- پماد: از پماد رتینول که حاوی ویتامین A است برای ساخت کلاژن در سطح پوست و از بین بردن سیاهرگها استفاده میکنند
- اسکلروتراپی: این شیوه درمانی با تزریق یک محلول شیمیایی به رگها انجام میشود و در نهایت موجب بسته شدن آنها میشود
- الکتروکوتر: در این روش یک سوزن نوکتیز و کوچک وارد رگها میشود و با ایجاد گرمای زیاد آنها را نابود میکند
- درمان واریس صورت با طب سنتی: در این شیوه با استفاده از انواع گیاهان و روغنهای طبیعی بیماری واریس در صورت درمان میشود. شما میتوانید محل واریس را با روغن بابونه، روغن اسطوخودوس، روغن آووکادو، روغن بومادران و روغن گل بیمرگ ماساژ دهید. علاوه بر این افزایش مصرف غذاهای حاوی فیبر، آنتیاکسیدان و منیزیم برای درمان بیماری بسیار مفید است
تاثیر رژیم غذایی بر واریس صورت
رژیم غذایی واریس نقش مهمی در پیشگیری و درمان این بیماری دارد. بعضی از خوراکیها به دلیل داشتن خاصیت ضد التهاب و همچنین تقویت گردش خون اثرات واریس را از بین میبرند. در ادامه با برخی از غذاهای مفید برای درمان واریس آشنا میشویم.
غذاهای سرشار از آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدانها به طور طبیعی در گیاهان، میوهها و سبزیجات وجود دارند. مصرف آنتیاکسیدان دیواره رگها را تقویت میکند و از تشکیل رادیکالهای آزاد درون رگها جلوگیری خواهد کرد. به این ترتیب برای پیشگیری از واریس صورت مصرف توتفرنگی، بلولری، زغالاخته، انگور، مرکبات، آناناس، کلم پیچ، کلم قرمز، گندم سیاه، جعفری، سیر، چغتذر، پیاز، اسفناج و … را در دستور کار قرار دهید.
غذاهای سرشار از ویتامین
مصرف ویتامینها برای عملکرد بدن ضروری است. در این بین برخی ویتامینها مانند C، E و B برای سلامت سیاهرگها حیاتی هستند. شما میتوانید با مصرف انواع توت، بروکلی، گوجهفرنگی و مرکبات مقدار زیادی از ویتامین C را دریافت کنید. ویتامین E نیز در سبزیجات و مرکبات به وفور یافت میشود. گندم، جو، جگر، گوشت بوقلمون، موز، عدس، فلفل قرمز و لوبیا نیز حاوی مقدار زیادی ویتامین B هستند.
غذاهای سرشار از فیبر
خوردن غذاهای حاوی فیبر از بروز یبوست و ایجاد فشار بر روی رگهای خونی جلوگیری میکند. علاوه بر این فیبر به سلامت قلب نیز کمک میکند. سبزیجات، میوههای تازه، غلات، حبوبات و خرما سرشار از فیبر هستند و موجب پیشگیری از واریس صورت میشوند.
غذاهای سرشار از منیزیم
منیزیم برای تولید انرژی، بهبود عملکرد عضلات و کاهش فشار خون بسیار حیاتی است و به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکند. شما میتوانید منیزیم مورد نیاز بدن را با خوردن سبزیجات، موز، سیبزمینی و مکملهای گوناگون تامین کنید.
ادرارآورهای طبیعی
به طور کلی وجود آب بیشتر در بدن موجب افزایش حجم خون و فشار بیشتر بر دیواره سیاهرگها میشود. پزشکان مصرف داروهای ادرارآور را یک روش مفید برای پیشگیری و درمان واریس میدانند. شما میتوانید از ادرارآورهای طبیعی مانند جعفری، ریحان، رازیانه، خیار، جو دوسر و کرفس استفاده کنید.
پیشگیری از واریس
برای پیشگیری از واریس در صورت باید همیشه به یکسری نکات توجه کنید. به باور بسیاری از پزشکان مهمترین عامل در ایجاد واریس صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید و همچنین محیطهای گرم است. به همین دلیل تا جای ممکن در روزهای داغ تابستان برای مدت طولانی در فضای باز حاضر نشوید. همچنین صورت را با آب بسیار گرم نشویید و به دفعات زیاد سونا نروید. استفاده از ضدآفتاب مناسب و پوشیدن کلاه نیز میتواند از بروز واریس صورت جلوگیری کند.
در صورتی که در محیط کار یا در زمان ورزش احتمال آسیب به سر و صورت شما وجود دارد حتما از تجهیزات محافظتی مناسب استفاده کنید. پوشیدن کلاه ایمنی در هنگام موتورسواری، دوچرخهسواری و ورزش تا حد زیادی شانس ایجاد رگهای عنکبوتی به دلیل آسیب و تروما را کاهش خواهد داد. مصرف مداوم مشروبات الکلی نیز شانس ابتلا به این بیماری را بسیار افزایش خواهند داد.
سبک زندگی سالم؛ مهمترین راهکار مقابله با واریس صورت
مطالعات نشان میدهند حدود نیمی از جمعیت بالای پنجاه سال در دنیا مبتلا به نوعی واریس هستند. این عارضه انواع مختلفی دارد، اما واریس صورت بیش از سایر انواع آن زیبایی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. خوشبختانه روشهای درمانی گوناگونی برای از بین بردن علائم واریس وجود دارند. همچنین میتوان با تغییر عادتهای روزانه و رژیم غذایی تا حد زیادی از بروز و ابتلا به واریس صورت جلوگیری کرد. بنابراین با توجه به راهکارها و نکات بالا خود را از شر این رگهای زشت و قرمزرنگ نجات دهید.
- دکتر شهریار مالی
- آذر 18, 1402
- 1198 بازدید