عارضه واریس در هر سنی بروز میکند اما احتمال بروز آن در بعضی گروهها بیشتر است که یکی از آنها سالمندان هستند. در واقع سالمندان بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند و در صورت عدم درمان واریس، دچار مشکلات زیادی در اثر آن میشوند. در این مطلب قصد بررسی واریس سالمندان و نکاتی که به درمان این عارضه کمک میکنند را داریم. با ما همراه باشید.
علائم واریس در سالمندان چیست؟
واریس علامت مشخصی ندارد و در هر فرد بسته به شدت بیماری، شرایط بدنی و… با علامتی متفاوت بروز میکند، با این حال تحقیقات نشاندهنده این است که در بیشتر مبتلایان به این عارضه تغییر رنگ عروق سطحی دیده میشود. تیرگی و قرمزی عروق سطحی علامتی است که بیشتر مبتلایان به واریس دارند و در سالمندان بیشتر دیده میشود. تورم در ناحیه عروق آسیبدیده که منجر به واریس میشوند و درد پا از دیگر علائم هشداردهنده این بیماری هستند که شدت آنها در سالمندان بیشتر است.
واریس در سنین بالا و خطرات آن
بیماری واریس بسته به مرحله و شدت آن خطرناک میشود. در وایس خفیف که معمولا با دردی جزئی و تورمی نه چندان زیاد همراه است، خطرات زیادی نیز برای بیمار ایجاد نمیشود اما واریس شدید بسیار خطرناک بوده و حتی احتمال منجر شدن به از کارافتادگی عضو را نیز به همراه دارد. در مورد واریس به خصوص در سنین بالا، احتمال بروز خطرات بیشتر است. زیرا بدن در سنین بالاتر، توانایی کمتری برای مقابله با بافتهای مخرب داشته و نسبت به خودسازی ضعیفتر میشود. همچنین ضعف و مشکلات متعددی بدنی در سالمندان و سنین بالا سبب میشود که ابتلا به واریس با خطرات بیشتری همراه باشد. از مهمترین خطرات واریس در سنین بالا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
محدود شدن حرکات بدنی، عارضه واریس سالمندان
در بیشتر سالمندانی که دچار واریس میشوند، محدود شدن حرکات بدنی هم مشاهده میشود. این عارضه دلایل زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به تورم ناشی از واریش اشاره کرد که باعث محدود کردن حرکات بدن میشود. همچنین واریس سالمندان معمولا با درد زیادی همراه است که این درد نیز در ابتلا به مشکل محدودیت حرکات بدنی بیتاثیر نیست.
خونریزی
از دیگر عوارض واریس که احتمال بروز آن در سنین بالاتر بیشتر است، میتوان به خونریزی اشاره کرد. این عارضه که در اثر تورم عروق، حساس شدن پوست و… رخ میدهد، سبب میشود که سالمندان به مشکلات جدی مانند ضعف بدنی و… دچار شوند. خونریزی به دلیل فشار خون بالا در میانسالان هم خطرناک است و در صورت بروز آن باید به طور جدی برای درمان اقدام شود.
زخم
ایجاد زخمهای پوستی در اثر واریس عارضهای است که برای واریس در سالمندان بیشتر رخ میدهد. این زخمها اغلب زخمهایی هستند که در اثر تورم سیاهرگها و حساس شدن پوست رخ میدهند. گردش خون ضعیف و مشکلاتی مانند کمبود ویتامینها و مواد مغذی در بدن سالمندان نیز عامل دیگر بروز زخمهای واریس هستند.
عفونت در اثر واریس سالمندان
عدم درمان به موقع برای واریس و مشکلات ناشی از آن در سالمندان منجر به عوارض جدیتری میشود که یکی از آنها عفونت است. عفونت ناشی از واریس به دنبال زخمها و خونریزیها ایجاد شده و احتمال پخش شدن آن در بدن وجود دارد. این احتمال به خصوص در افرادی که سابقه ابتلا به عفونت را داشته یا زمینه این بیماری را دارند بیشتر است و باعث بروز مشکلات خطرناک برای آنها میشود. بیتوجهی به واریس در سالمندان و انتشار عفونت ناشی از آن در بدن حتی احتمال درگیری قلب و مشکلاتی مانند سکته را نیز به همراه دارد.
عوارض واریس در پیری
واریس در پیری و سنین بالا مشکلات دیگری هم به همراه دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تورم پوست از جمله مشکلات واریس سالمندان است که به جز محدودیتهای حرکتی، حتی در فعالیتهای روزمره سالمند هم اختلال ایجاد میکند.
- لخته شدن خون در عروق پا و از کار انداختن عضو بدن در سالمندان بیشتر از دیگر گروهها دیده میشود. در صورت درگیری شدید عضو با این بیماری تنها راه درمان قطع آن خواهد بود.
- التهابات شدید داخلی از دیگر عوارض واریس در سنین بالا و سالمندی هستند که در نهایت منجر به مشکلات جدی، حتی مشکلات قلبی عروقی میشوند.
- و…
چگونه واریس را تشخیص دهیم؟
تشخیص واریس با بررسی تغییرات بدنی امکانپذیر است. با توجه به اینکه 80 درصد مبتلایان به این بیماری ابتدا در ناحیه پا به واریس مبتلا میشوند برای تشخیص دقیق باید به وضعیت پاها توجه کرد. در صورت تورم پا، اگر همراه با درد و خونریزی باشد و هیچ عارضه فیزیکی خاصی رخ نداده باشد باید احتمال واریس داد و برای درمان آن اقدام کرد.
البته در صورت تشخیص اولیه یا مشاهده علائم باید فورا به متخصص واریس مراجعه کرد. با توجه به مشکلاتی مانند فشار خون بالا در میانسالان، عدم درمان واریس عوارض جدی و حادی را منجر میشود، در نتیجه مراجعه به موقع به پزشک حائز اهمیت است. مراجعه به موقع حتی میتوان به پیشگیری از واریس هم کمک کند.
روشهای درمان واریس سالمندان
برای درمان واریس در سالمندان روشهای مختلفی وجود دارد. روش درمان واریس در هر گروه از بیماران بسته به علائم و عوارض و شدت بیماری تعیین میشود. در بیشتر موارد پزشک با استفاده از دارو درمانی، چسب و پماد واریز برای درمان این عارضه استفاده میکند. فلبکتومی سرپایی از دیگر درمانهای واریس است که برای مبتلایان به نوع حاد واریس سالمندان استفاده میشود. لیزر پوستی و اسکلروتراپی نیز در درمان این بیماری موثر هستند.
بهترین درمان خانگی برای واریس سالمندان
بهترین راهکار خانگی درمان یا کنترل واریس، تغییر در سبک تغذیه و رعایت رژیم غذایی واریس است که التهابات داخلی را کاهش داده و به گردش خون بهتر کمک میکند. همچنین انجام برخی تمرینات سبک ورزشی نیز برای درمان این عارضه در خانه موثر است اما به شرطی قابل انجام است که پزشک آنها را تایید کند.
سخن پایانی
واریس در سالمندان هم بروز میکند و در صورتی که اقدام به موقعی برای درمان آن نشود، به مشکلات جدی منجر خواهد شد. واریس در افراد مسن و سالمند زودتر از جوانان دچار عارضه میشود، با این حال درمان آن به راحتی امکانپذیر است اگر به پزشک مجرب مراجعه شود.