بسیاری از افراد تصور میکنند که واریس یک عارضه پوستی است و تنها در زیبایی ظاهری اندامها به خصوص پا تاثیر دارد، در نتیجه نیازی به اقدام برای درمان آن نیست. در حالیکه تحقیقات نشاندهنده این است که واریس تنها یک عارضه پوستی یا مشکل و اختلال زیبایی نیست و اگر به موقع برای درمان آن اقدام نشود، به مشکلات جدی منجر خواهد شد. عدم درمان واریس خطرناک است و عوارض زیادی به همراه دارد که در این مطلب ۸ مورد از جدیترین آنها را توضیح خواهیم داد.
چرا نباید وریدهای واریسی دردناک را نادیده گرفت؟
عروق و سیاهرگهایی که تورم آنها باعث ابتلای فرد به واریس میشود، در درجه اول باعث ایجاد ظاهری نازیبا برای بدن میشوند. این عارضه که بیشتر در پا رخ میدهد باعث سیاهی رگها در یک ناحیه، تورم و برآمدگی میشود که معمولا با درد همراه است. بسیاری از افراد با این تصور که بعد از تشخیص واریس، استراحت باعث درمان آن میشود از مراجعه به متخصص واریس و درمان جدی خودداری میکنند.
این در حالی است که واریس عارضهای جدی بوده و باید برای درمان آن اقدام کرد. در صورت عبور از بهترین زمان برای درمان واریس، مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد میشود که مهمترین آنها خوریزیهای شدید و عفونت در ناحیه واریس است. جدی نگرفتن این عارضه و عدم درمان به موقع آن مشکلات زیادی را باعث میشود که یکی از آنها نیاز به جراحی و از کارافتادگی عضو است.
عوارض عدم درمان واریس
همانطور که گفته شد، عدم درمان به موقع بیماری واریس مشکلات زیادی به همراه دارد. در این بخش به بررسی عوارض عدم درمان بیماری واریس و 8 مشکل جدی که در اثر بیتوجهی به درمان این عارضه رخ میدهد، میپردازیم. باید به این نکته دقت کرد که 8 خطر زیر در همه افراد بروز نمیکنند، اما جزو شایعترین عوارض این بیماری بوده و در صورت شدت گرفتن واریس، احتمال بروز آنها قطعی است. 8 خطر جدی در اثر عدم درمان واریس عبارتند از:
ورم و درد، شایعترین عارضه عدم درمان واریس
شایعترین عارضهای که عدم درمان به موقع واریس منجر به آن میشود، تورم در ناحیه آسیبدیدگی رگها و درد شدید است. درد در اثر این عارضه گاهی آنقدر شدید میشود که فرد حتی توانایی راه رفتن یا انجام کارهای روزمره را نیز از دست خواهد داد. همچنین تورم نیز مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد میکند که مهمترین آن تاثیر در زیبایی ظاهری است. درد ناشی از واریس معمولا شدید و تیز است و در زمان بروز آن فرد تنها میتواند پای خود را دراز کند و حتی با گذاشتن روی زمین هم این عارضه را احساس میکند.
گرفتگی عضلات
از دیگر عوارض عدم درمان به موقع و جدی نگرفتن واریس، گرفتگی عضلات است که خصوصا شبها بیشتر رخ میدهد. این عارضه که شبیه اسپاسم عضلانی است در اثر تلاش بدن برای گردش خون صحیح رخ میدهد. همچنین آسیبدیدگی شدید عروق در ناحیه واریس هم گاهی باعث بروز آن میشوند. گرفتگیهای شدید با دردهای غیرقابل تحمل همراه هستند.
تروموفلبیت
این عارضه در اثر لخته شدن خون که احتمال بروز آنها در رگهای واریسی بیشتر است، رخ میدهد. تروموفلبیت نوعی التهاب عروق است که لخته شدن خون در پا منجر به آن میشود. این التهاب دردناک است، باعث تغییر رنگ و قرمز شدن پوست میشود و اغلب همراه با بالا رفتن دمای بدن یا در اصطلاح تب خواهد بود.
ترومبوز رگهای عروقی، عارضه قطعی عدم درمان واریس
یکی دیگر از مشکلاتی که سهلانگاری در درمان واریس باعث آن میشود، ترومبوز رگها است که به دو صورت سطحی و عمیق بروز میکند. این عارضه التهابی است که در رگهای زیر پوستی رخ میدهد و باعث کاهش جریان خون میشود. ترومبوز که لخته شدن خون در عروق باعث ایجاد آن بوده و عدم درمان واریس آن را تشدید میکند، باعث مشکلاتی مانند حساسیت پوست، سخت شدن پوست در ناحیه آسیبدیده، آمبولی و… میشود.
لیپو درمو اسکلروزیس
این عارضه نیز مشکلی است که عدم درمان به موقع واریس باعث آن میشود. خونی که در بافتها نشت کرده و باعث واریس میشود، به مرور منجر به تغییر رنگ و التهاب پوست میشود و در نهایت به این عارضه منجر خواهد شد. در صورت عدم درمان به موقع لیپو درمو اسکلرزویس و جدی نگرفتن آن، بافتها سخت و خشک میشوند و احتمال خونریزی و مشکلات جدی در آنها وجود دارد.
افزایش فشار خون
افزایش فشار خون یکی دیگر از مشکلاتی است که در اثر جدی نگرفتن درمان واریس رخ میدهد. علت این مشکل تلاش بدن برای خونرسانی صحیح و فشاری است که به قلب وارد میشود. درمان فشار خون ناشی از واریس صرفا با درمان واریس امکانپذیر است و زمانی میتوان علائم و مشکلات آن را کاهش داد که برای رفع بیماری واریس اقدام کرد.
خون ریزی شدید در اثر عدم درمان وایس
خونریزی از دیگر عوارض واریس، به خصوص برای رگهای نزدیک به سطح پا است. واریس سطحی باعث حساسیت پوست شده و کوچکترین آسیب پوستی مانند برخورد محل واریس با اشیا و… باعث بروز آن میشود. خونریزی واریس حتی در فعالیتهای روزمره مانند ورزش کردن هم رخ میدهد. گاهیاوقات خونریزی از نوع شدید است که درمان آنها تنها با کمک پزشک امکانپذیر خواهد بود.
ایجاد زخم و اگزمای واریسی
در نهایت بیتوجهی به درمان واریس منجر به زخمهای واریس و اگزمای پوستی هم میشود. این زخمها که بسیار دردناک هم هستند، دوره درمان طولانی داشته و گاهی ماهها زمان میبرد تا بهبودی کامل در مورد آنها حاصل شود.
چه زمانی باید واریس را درمان کرد؟
با توجه به مشکلات عدم درمان واریس، اقدام به موقع برای رفع این عارضه اهمیت زیادی دارد. بهتر است به محض مشاهده رگهای واریس و علائم این بیماری به پزشک مراجعه کرد تا بررسی به صورت تخصصی انجام شود. پزشک گاهی با استفاده از پماد واریس یا چسب واریس این عارضه را کنترل میکند و گاهی نیاز به درمانهای جدیتر خواهد بود.
درمان واریس چندان سخت نیست و در صورت اقدام به موقع در کوتاهترین زمان انجام میشود اما عدم درمان این عارضه مشکلات زیادی به همراه دارد که در این مطلب به برخی از آنها اشاره کردیم. توصیه میکنیم با مشاهده اولین علائم این بیماری به پزشک مراجعه کنید تا از هرگونه مشکل جدیتری جلوگیری شود.