واریس عارضهای شایع است که از هر چهار نفر در دنیا یک نفر به آن مبتلا هستند. این عارضه که احتمال بروز آن در بعضی گروهها بیشتر است، به تورم رگهای زیر پوست منجر میشود و ظاهر ناخوشایندی برای عروق ایجاد میکند. این عارضه در صورت درمان فوری خطری ندارد اما اگر به موقع برای رفع آن اقدام نشود، به مشکلاتی مانند ایجاد لخته خون و آسیبهای پوستی منجر میشود. عوامل مختلفی در ابتلا به این عارضه موثر هستند که یکی از آنها قد افراد است. در این مطلب به بررسی تاثیر قد بر واریس میپردازیم و این موضوع را بررسی میکنیم که آیا قد بلند باعث ابتلای افراد به واریس میشود یا نه؟ با ما همراه باشید.
تاثیر قد بر واریس؛ واریس در کمین افراد قدبلند
واریس یک بیماری عروقی است که در آن سیاهرگهای سطحی پا دچار گشادی و تورم میشوند و به جای گردش خون عادی و نرمال، خون را بر میگرداد. این عارضه که موارد مختلفی منجر به بروز آن میشوند، ظاهری نازیبا برای پا ایجاد میکند. در اثر بروز واریس سیاهرگهای بزرگ سطحی تیره رنگ شده و حالتی پیچخورده و برجسته پیدا میکنند و وضعیت آنها از روی پوست هم مشخص میشود. برای درمان این عارضه مراجعه به یک متخصص واریس کمک زیادی میکند.
این عارضه زمانی بروز میکند که دریچههای کبوتری سیاهرگها دچار اختلال عملکردی یا آسییب شوند و قادر به کنترل صحیح جریان خون نباشند. این عارضه معمولا در بعضی گروهها با شدت بیشتری بروز میکند که از جمله آنها میتوان به افراد قد بلند اشاره کرد. رابطه قد و واریس به این صورت است که هرچه قد فرد بلندتر باشد، احتمال ابتلا به واریس نیز برای او بیشتر میشود. البته مسائل مختلف دیگری هم در ابتلا به این عارضه نقش دارند و صرفا قد، عامل واریس نیست با این حال یکی از گروههایی که بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به واریس و عوارض آن قرار دارند، افراد قد بلند هستند.
چه چیزی باعث واریس می شود؟
همانطور که گفته شد، تخریب دریچههای کبوتری سیاهرگ عامل اصلی ابتلا به واریس است. اختلال در این بخش باعث میشود که سیاهرگها اندازه بزرگتری نسبت به اندازه اصلی خود پیدا کنند و دچار گشادی و تورم شوند. این عارضه نیز در نهایت باعث ظهور سیاهرگها در پوست شده و واریس رخ میدهد. تاثیر قد بر واریس بسیار زیاد است و احتمال بروز واریس در افراد قد بلند نسبت به دیگر افراد بیشتر است.
این موضوع دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها سرعت خونرسانی در افراد قد بلند است. هرچه قد فرد بلندتر باشد، خونرسانی به اندامهای داخلی طولانیتری شده و در مورد پاها نیز این فرآیند طولانیتر هم میشود. در نتیجه با آسیب دیدن سیاهرگها و گشادی آنها احتمال باقی ماندن خون در پا بیشتر شده و این بازگشت خون هم موجب گشادی بیشتر و تورم عروق میشود. هر چند احتمال بروز واریس در افراد بلند قد بیشتر است اما نباید نگران عارضههای آن بود زیرا در اثر اقدامات درمانی به موقع، این مشکل کم خطر است.
شایعترین انواع واریس
شایعترین نوع واریس، واریس پا است که افراد زیادی به آن مبتلا بوده و در برخی عارضهای بدون خطر و در برخی عارضهای جدی و همراه با مشکلاتی مانند درد و سوزش همراه است. با این حال واریس انواع دیگری هم دارد و به جز پا، در دیگر بخشهای بدن هم بروز میکند که در این صورت رگها در آن بخش متورم شده و از زیر پوست هم مشخص خواهند بود.
بعد از پاها، یکی از اندامهایی که احتمال بروز واریس در آن بیشتر خواهد بود، شکم است. واریس شکمی، علائم و علل مشابه واریس پا دارد و تفاوت چندانی از نظر احتمال و دلایل ابتلا میان آنها وجود ندارد. با این حال واریس شکمی، به خصوص زمانی که فرد به چاقی مبتلا باشد، دیرتر بروز میکند. در حالیکه واریس پا از همان مراحل اول بروز خواهد کرد. انواع واریس را بر اثر شدت بروز هم به دستههای مختلف تقسیم میکنند که در ادامه مطلب تاثیر قد بر واریس، آنها را معرفی میکنیم که عبارتند از:
- واریس خفیف
- واریس متوسط
- واریس شدید
هر چه واریس شدیدتر باشد، احتمال بروز خطر در اثر ابتلا به آن نیز بیشتر خواهد بود. در نوع شدید واریس، رگها به شدت در هم تنیده میشوند و احتمال بروز خطرات جدی مانند از کارافتادگی عضو هم برای بیمار وجود دارد.
علائم واریس
واریس علائم مشخصی ندارد و در هرکدام از مبتلایان بسته به شرایط جسمی آنها، به شکلی خاص بروز میکند. همچنین مسائلی مانند حساسیتهای پوستی هم در نوع بروز علائم موثر هستند. برای مثال افرادی که پوست حساس دارند، بیش از سایرین علائم این بیماری را بروز میدهند.
به طور کل اما واریس را میتوان با مشاهده یکی از نشانههای زیر تشخیص داد:
- در هم تنیدگی سیاهرگها که باعث برآمدگی پوست در یک ناحیه میشود.
- خارش شدید پوست در محل برآمدگی
- درد پاها
- سوزش پوست
- کبودی سطحی و خونریزی در محل برآمدگی
- آبی شدن عروق و مشخص شدن آنها در یک ناحیه و…
تاثیر قد بر واریس؛ عوامل موثر در ابتلا به واریس
عوامل زیادی در ابتلا به این عارضه موثر بوده یا احتمال ابتلا به واریس را شدت میدهند که از جمله آنها میتوان به قد اشاره کرد. همانطور که گفته شد قد بلند در سرعت خونرسانی تاثیرگذار است، به خصوص اگر شغل فرد به گونهای باشد که مدت زمان زیادی ناچار به ایستادن باشد. به جز قد و ایستادنهای طولانیمدت مسئله ارث و سابقه خانوادگی نیز در ابتلا به این عارضه موثر است که به آن واریس ارثی گفته میشود. تاثیر سرما بر واریس و حساسیتهای پوستی نیز نباید نادیده گرفته شوند.
سخن پایانی
واریس عارضهای شایع است که احتمال بروز آن برای بیشتر افراد وجود دارد، با این حال، تاثیر قد بر واریس احتمال و شدت بروز آن را افزایش میدهد. خوشبختانه درمان واریس امکانپذیر است و در صورت تشخیص به موقع و اقدام فوری، این عارضه بدون هیچ مشکل خاصی درمان میشود. متخصص واریس بعد از بررسی شرایط فرد و عوامل ابتلا، بهترین راهکار درمانی مانند دارودرمانی یا ورزش برای واریس را به بیمار توصیه میکند.