بیماری شریانی محیطی

بیماری شریانی محیطی، بیماری است که تنگی رگ‌های دست و پا مانع رسیدن خون کافی به این اندام‌ها می‌شود. عوارض نارسایی عروقی شامل درد در دست و پا هنگام راه رفتن است. در پا به صورت لنگیدن در هنگام راه رفتن بروز می‌کند. این بیماری، به علت تجمع چربی در دیواره رگ‌های محیطی (آترواسکلروز) ایجاد می‌شود. شاید برایتان سوال شود که عروق محیطی کجاست؟ عروق محیطی، رگ‌هایی هستند که در اندام‌هایی مانند دست و پا وجود دارند. سیگار کشیدن، تغذیه ناسالم، ورزش نکردن و… با افزایش ریسک ابتلا به بیماری عروق محیطی همراه است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بیماری عروقی محیطی و روشهای تشخیص بیماری، تا انتهای این متن با ما همراه باشید.

علائم بیماری شریانی محیطی چیست؟

بیمارانی که مبتلا به آترواسکلروز عروق محیطی هستند، احساس گزگز یا درد در دست و پاهای خود دارند. درد معمولا هنگام راه رفتن مشخص می‌شود. از عوارض نارسایی عروقی، لنگیدن هنگام راه رفتن است. نشانه‌های لنگیدن، احساس گرفتگی در دست و پا هنگام فعالیت‌های ورزشی است. درد با استراحت کردن پایان می‌یابد. درد ناشی از بیماری عروقی محیطی، معمولا در ران‌ها احساس می‌شود که ملایم یا شدید است. درد شدید پا منجر به عدم توانایی راه رفتن و ورزش کردن می‌شود. این بیماری با جلوگیری از انجام فعالیت‌های ورزشی، سلامت بیمار را بیشتر به خطر می‌اندازد.

علائم بیماری شریانی محیطی

علائم بیماری عروقی محیطی شامل موارد زیر است:

  • احساس سردی در قسمت‌های انتهایی دست‌ها و پاها
  • احساس ضعف یا کرختی در پاها
  • نبض در پاها ضعیف است یا حس نمی‌شود.
  • پس از انجام فعالیت‌های فیزیکی، بیمار احساس گرفتی شدیدی در پاهای خود دارد.
  • پوست پاها براق و روشن می‌شود. تغییر رنگ اندام‌ها، از علائم بیماری شریانی محیطی است.
  • سرعت رشد ناخن‌های دست و پاها کاهش می‌یابد.
  • عدم بهبود کهیرهای موجود در انگشتان
  • احساس وجود درد، گزگز، گرفتگی و… هنگام استفاده از انگشتان دست
  •  ناتوانی جنسی در آقایان
  • ریزش‌ مو در پاها

راههای پیشگیری ابتلا به بیماری شریانی محیطی چیست؟

حتما می‌دانید که پیشگیری بهتر از درمان است. بهتر است اشخاص با داشتن سبک زندگی سالم، مانع ایجاد بیماری عروقی محیطی و نارسایی مزمن وریدی شوند. پیشگیری از بیماری واریس عنکبوتی ساده است. برای پیشگیری از ایجاد این بیماری‌، موارد زیر را رعایت کنید:

  • ترک دخانیات‌: سیگار کشیدن یکی از مهم‌ترین علل ایجاد کننده این بیماری است.
  • ورزش کردن و افزایش فعالیت روزانه: ورزش کردن مانع تجمع چربی در عروق محیطی می‌شود.
  • داشتن تغذیه سالم: مصرف میوه و سبزیجات فراوان، عدم استفاده از چربی‌های اشباع شده و رژیم سالم خوری ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش می‌دهد.
  • کاهش وزن: اضافه وزن یکی از علل اصلی انواع‌ بیماری‌ها، از جمله بیماری عروقی محیطی است. اگر وزن خود را کاهش دهید، احتمال کمتری دارد که به آترواسکلروز عروق مبتلا ‌شوید.
علل ایجاد بیماری شریان محیطی

علل ایجاد بیماری شریان محیطی چیست؟

به علت تجمع پلاک چربی در دیواره شریان‌ها، آترواسکلروز و در نتیجه بیماری عروقی محیطی ایجاد می‌شود. علل ایجاد یا ریسک فاکتور‌های ابتلا به این بیماری شامل این موارد است:

  1. سابقه خانوادگی و ژنتیکی: سابقه بیماری عروقی محیطی و ریسک حمله قلبی، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.
  2. فشار خون بالا: اگر فشار خون کنترل نشود، احتمال آترواسکلروز بالا می‌رود.
  3. کلسترول خون: افزایش کلسترول خون به خصوص LDL  ریسک ابتلا به بیماری عروق محیطی را بیشتر می‌کند.
  4. سطوح بالای آمینو‌اسید‌ هموسیستئین: از علل ایجاد بیماری شریان محیطی است.
  5. افزایش سن: افراد بالای ۶۵ سال بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.
  6. چاقی: بالاتر بودن توده بدنی از ۳۰، چاقی محسوب شده و ریسک آترواسکلروز و بیماری عروقی محیطی را افزایش می‌دهد. از راه‌های پیشگیری ابتلا به بیماری شریانی محیطی، کاهش وزن است.
  7. ویپینگ و واریس: ویپینگ یا استفاده از سیگار الکترونیکی، مانند سیگار معمولی اثرات مخربی روی عروق دارد.

موارد ذکر شده باعث افزایش ریسک ابتلا به  بیماری عروق محیطی می‌شوند.

وازودیلاتاسیون عروق محیطی چیست؟

در این پاراگراف درباره اینکه وازودیلاتاسیون عروق محیطی چیست، صحبت می‌کنیم. وقتی عروق توسط چربی تنگ و بسته می‌شوند، خون در پشت این چربی‌های به دام افتاده جمع می‌شود. خون جمع شده، باعث افزایش حجم عروق یا به اصطلاح وازودیلاتاسیون می‌شود‌. وازودیلاتاسیون همان واریس است که با برآمدگی و بیرون زدگی ورید‌های پا مشخص می‌شود.

روشهای تشخیص بیماری عروقی محیطی

برای تشخیص این بیماری، ابتدا باید دانست که عروق محیطی کجاست؟ پزشک عروق محیطی را معاینه می‌کند و تشخیص نهایی را انجام می‌دهد. عدم وجود نبض در عروق و بیرون زدگی ورید‌های پا، وجود این بیماری را محتمل‌تر می‌کند. تجویز آزمایش خون برای بررسی سطح چربی و کلسترول خون یکی از روش‌های نشخیص بیماری عروقی محیطی است. برای تشخیص این بیماری، از روش‌های ذکر شده نیز استفاده می‌شود:

  • سونوگرافی پا (سونوگرافی داپلر)
  • آنژیوگرافی که به کمک سی تی اسکن یا ام آر آی انجام می‌شود.
  • استفاده از شاخص مچ-بازو یا ABI

گاهی لازم است چند روش تشخیصی با هم به کار روند تا تشخیص پزشک قطعی شود.

درمان دارویی برای بیماری عروق محیطی

درمان دارویی برای بیماری عروق محیطی

انواع درمان‌های دارویی و درمان‌ های خانگی برای این بیماری وجود دارد. برای درمان می‌توانید از متخصص واریس کمک بگیرید. متخصصان واریس ممکن است از تکنیک‌های ترومبولیز یا ترومبکتومی استفاده کنند. در این تکنیک‌های مدرن، از هدایت اولتراسوند از خارج پوست استفاده می‌شود. نارسایی مزمن وریدی و واریس عنکبوتی از این طریق درمان می‌شود.

علاوه بر این تکنیک‌ها، در بیماری‌هایی که کمتر پیشرفته هستند درمان دارویی برای بیماری عروق محیطی تجویز می‌شود. بهترین روش درمانی بیماری شریانی محیطی، ترک کردن عاداتی مانند سیگار کشیدن، تغذیه نامناسب، عدم ورزش کردن و… است. ارتباط بین ویپینگ و واریس نیز نباید فراموش شود. برای داشتن عروق و اندام‌های سالم، پیشگیری را نسبت به درمان در اولویت‌ قرار دهید.

سخن پایانی درباره بیماری عروقی محیطی

در این مقاله با بیماری عروقی محیطی و عوارض آن آشنا شدید. بیماری عروقی محیطی، یک بیماری مزمن است که با تجمع چربی در دیواره شریان‌های محیطی مشخص می‌شود. این مساله سبب ایجاد درد، گزگز و… می‌شود. درد هنگام راه رفتن، شدیدتر شده و با نشستن موقتا بهبود می‌یابد. عوارض نارسایی عروقی به مرور شدیدتر شده و ممکن است مشکلات متعددی برای شما به وجود بیاورد. برای درمان این حالت، می‌توانید از متخصص واریس کمک بگیرید یا درمان‌ های خانگی را انجام دهید. ترومبولیز و ترومبکتومی نیز از روش‌های درمانی بیماری‌های عروقی هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه درمان بیماری عروقی محیطی با ما در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 10 دقیقه است