سبک زندگی و نوع شغل میتواند در بروز برخی بیماریهای عروقی و یا ابتلا به واریس مؤثر باشد. برخی افراد بخش بزرگی از زندگی خود را صرف کار کردن میکنند و در عین حال به دلیل انجام شغلهای سنگین با واریس و کوفتگی پا مواجه خواهند بود. نشستن پشت میز برای مدتی طولانی یا ایستادن روی پا در مشاغل در معرض ابتلا به واریس باعث ایجاد رگهای عنکبوتی در پا میشود.
این شغلها ابتلا به واریس را افزایش داده و باعث میشوند افراد زیادی به این مشکل مبتلا شوند. در حال حاضر خانمها به دلیل ویژگیهای بدنی و تغییرات هورمونی بیشتر در معرض خطر واریس قرار دارند. در ادامه ضمن معرفی بیماری واریس، به شغلهای عامل بروز این بیماری، راههای درمان و روشهای مؤثر آن خواهیم پرداخت.
مشاغل در معرض ابتلا به واریس
نوع شغل تأثیر بسیار زیادی در افزایش ریسک ابتلا به واریس دارد. در صورتی که فرد در طول روز به دلیل نوع خاص شغل خود به مدت طولانی به صورت ایستاده قرار بگیرد، خون توسط دریچههای کوچک در سیاهرگها به سمت قلب هدایت شده و در صورت ضعیف شدن دریچهها یا آسیب به آنان، امکان خونرسانی به سمت بالا کاهش پیدا میکند. این موضوع باعث جریان خون به سمت عقب یا ریفلاکس آن خواهد شد.
در نتیجه فشار روی دریچههای دیگر به دلیل تجمع خون، افزایش پیدا میکند. در نهایت واریس نیز به دلیل همین افزایش فشار خون در رگهای نزدیک به سطح پوست و در سیاهرگها ایجاد خواهد شد. شغلهای دارای تحرک اندک و کارهای پرخطر برای واریس میتواند روی سلامت رگها تأثیر بگذارد. 7 مورد از شغلهای مستعد واریس شامل موارد زیر هستند.
- پرستاری
- آشپزی
- رانندگی
- کارمندان اداری
- معلمان
- آرایشگران
- صندوقداری و کارکنان رستوران
استفاده از روشهای خانگی برای درمان واریس
در برخی موارد با توجه به علائم اندک واریس و یا برای جلوگیری از بدتر شدن رگهای واریسی میتوان برخی از درمانهای خانگی را مورد استفاده قرار داد. درمانهای پیشگیری از واریس شامل موارد زیر هستند:
- استفاده از جوراب واریس یا جوراب شلواری مخصوص برای کاهش فشار
- قرار دادن پا در حالت بالا برای کاهش فشار روی رگهای واریسی
- اجتناب از نشستن یا ایستادن طولانی مدت در مشاغل در معرض ابتلا به واریس
- ورزش منظم و پیاده روی به اندازه کافی در طول روز
روشهای درمانی رگهای واریسی کدامند؟
پیش از بررسی روشهای درمانی برای برطرف کردن رگهای واریسی، باید انواع واریس را بشناسید. در حالت کلی رگهای واریسی شامل واریسهای طنابی یا بزرگ، واریسهای کوچک، واریس شاخهای، واریس ناحیه تناسلی و رگهای عنکبوتی هستند.
مهمترین روشهای درمان واریس از نظر پزشکی
با وجود انجام درمانهای خانگی از قبیل پیادهروی ورزش منظم تحرک لازم و غیره ممکن است باز هم نیاز باشد تا درمانهای پزشکی برای درمان واریس پا مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه با برخی از روشهای مهم پزشکی درمان واریس آشنا خواهید شد.
جوراب واریس
استفاده از جوراب واریس باعث میشود تا پاها به طور مداوم در حالت فشار قرار گرفته و گردش خون در پا به شکلی موثر انجام شود. طراحی این جوراب و استفاده از آن برای درمان به گونهای است که به تمام قسمتهای پا به شکل یکنواخت فشار وارد کرده و بدین ترتیب جریان خود بهبود پیدا میکند.
این جوراب معمولاً در قسمت مچ پا تنگتر بوده و هرچه به سمت بالاتر میرود گشادتر میشود. دلیل این امر نیز تحریک جریان خون برای حرکت بیشتر آن به سمت قلب بوده است. استفاده از جوراب واریس به عنوان روشی برای درمان ورم پا باعث میشود تا تورم و ناراحتی ایجاد شده در پاها کاهش یابد. در حال حاضر این جورابها در سایزهای مختلف و با فشارهای متفاوت در بازار موجود هستند.
درمان با روش اسکلروتراپی
روش دیگر برای درمان واریس تزریق محلول مخصوص به رگهای واریسی است. در این روش پزشک متخصص محلول مورد نظر را به رگهای متوسط و کوچک تزریق کرده و بدین ترتیب باعث بسته شدن رگهای ایجاد شده در اثر مشاغل در معرض ابتلا به واریس خواهد شد. در نهایت با گذشت چند هفته رنگها خود به خود از بین خواهند رفت. در صورتی که این روش توسط پزشک متخصص انجام شود، میتواند بسیار مؤثر باشد.
استفاده از لیزر برای داخل عروق
در این روش برای بستن رگهای واریسی از فیبرهای نازک لیزر برای قرار دادن داخل رگ استفاده میشود.
درمان با رادیوفرکوئنسی
در این روش برای درمان واریس یک پروب به داخل بزرگترین رگ واریسی وارد شده و سپس با ایجاد گرما میتواند باعث بسته شدن رگ شود. در این روش برای یافتن رگ و ورود به آن از سونوگرافی استفاده میشود.
موارد ایجاد واریس در اثر مشاغل در معرض ابتلا به واریس
از دلایل مختلف ایجاد رگهای واریسی در پا میتوان به برخی موارد مهم زیر اشاره کرد:
- تغییرات هورمونی در زنان، بارداری یا یائسگی و مصرف قرصهای ضد بارداری
- افزایش سن و ایجاد واریس در پا
- داشتن دریچههای معیوب قلب از ابتدای تولد
- ایجاد واریس در بارداری و چاقی
- سابقه بیماریهای مربوط به ایجاد لختههای خون
- ایستادن طولانی مدت یا نشستن بدون تحرک
- دارا بودن سابقه خانوادگی برای ابتلا به واریس
علائم واریس چیست؟
- مشاهده رگهای بنفش یا آبی رنگ
- رگهای پیچ خورده و برآمده همانند ریسمان روی پا
- ایجاد فشار و سنگینی واریس روی پا
- تورم خفیف پاها در بخشهای مختلف
- حس گرفتگی و بیرون زدگی رگ
- مشاهده رگهای کوچک به نام رگهای عنکبوتی روی سطح پوست
چگونگی تشخیص در مشاغل در معرض ابتلا به واریس
اغلب متخصص واریس از طریق روشهای مختلف میتواند به تشخیص واریس در پاها پی ببرد. در همه این روشها پزشک میتواند با استفاده از تکنولوژیهای جدید به داخل رگها نفوذ کرده و رگهای تحت فشار یا تنگ شده را مشاهده کند. روشهای تشخیصی برای واریس ایجاد شده در مشاغل در معرض ابتلا به واریس شامل موارد زیر هستند.
- سونوگرافی داپلر
- سونوگرافی نوع داپلکس
- فتوپلتیسموگرافی
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- ام ار آی
واریس چه عوارضی به دنبال دارد؟
واریس یکی از مشکلات شایع در بین افراد است که در اثر ایستادن یا نشستن طولانی مدت و تحرک اندک، عدم انجام حرکات ورزشی و یا داشتن شغلهای بدون تحرک ایجاد میشود. باور غلط در مورد واریس این است که واریس عوارض کمی به دنبال دارد. اما ممکن است افراد دارای واریس به عوارض زیر دچار شوند.
زخمهای واریسی
واریس ممکن است باعث ایجاد زخمهای به شدت دردناک شود که اغلب در نزدیکی مچ پا ایجاد میشوند و به عنوان عوارض واریس شناخته خواهند شد.
تورم و لخته شدن خون
بزرگ شدن رگهای موجود در عمق پا میتواند همراه با تورم و لخته شدن خون باشد. در این حالت تورم پا به شدت زیاد خواهد بود.
ایجاد خونریزی
در برخی موارد رگهای نزدیک به سطح پوست در اثر فشار زیاد پاره میشوند. این مورد میتواند به خونریزیهای جزئی زیرسطح پوست منجر شود.
- دکتر شهریار مالی
- خرداد 9, 1403
- 356 بازدید