
علائم حمله قلبی؛ این 6 علامت را جدی بگیرید
حمله یا سکته قلبی یکی از بیماریهایی است که امروزه در میان مردم افزایش پیدا کرده و آمار نگرانکنندهای دارد. این مشکل زمانی رخ میدهد که جریان خون ورودی به قلب به هر دلیلی کاهش پیدا کرده باشد و شریانهای اصلی، نتوانند خونرسانی به قلب را انجام دهند. سکته میتواند عوارض مختلفی از اختلال و نارسایی قلبی گرفته تا مرگ داشته باشد. به همین دلیل ضروری است که همه افراد علائم آن را بشناسند و بتوانند برای تشخیص و درمان بهموقع آن اقدام کنند. در این مطلب به بررسی علائم حمله قلبی و بررسی چند نکته مهم در خصوص آن میپردازیم.
علائم اولیه حمله قلبی
ممکن است تصور کنید که تنها درد و ناراحتی در قفسه سینه نمایانگر حمله قلبی است. اما این تصور درست نبوده و علائم گستردهتری میتوانند هشداردهنده حمله قلبی باشند؛ بنابراین ضروری است که این نشانهها را بهخوبی بشناسید و بتوانید آنها را تشخیص داده تا عوارض را به حداقل برسانید.
- احساس درد و فشار در قفسه سینه: اصلیترین علامت حمله در قلب، میتواند احساس سنگینی و فشار در قفسه سینه باشد که برای فرد آزاردهنده است. البته این درد ممکن است به نقاط دیگر از جمله فک، گردن، شانه و دست و حتی کمر نیز سرایت کند. به طور مثال احساس درد در بازوها نیز میتواند نشانهای از حمله یا سکته قلبی باشد. یکی دیگر از نکات مهم در بررسی این علامت، ارتباط درد معده و حمله قلبی است. حمله قلبی میتواند حالتی شبیه به فشردگی یا سوزش را در قفسه سینه ایجاد کند که با درد معده اشتباه گرفته میشود.
- تنگی نفس: نفستنگی یکی دیگر از علائم مهم حمله قلبی است که میتواند بهتنهایی نشانهای از سکته قلبی بوده یا به همراه علائم دیگر ظاهر شود. تنگی نفس ممکن است در هنگام انجام فعالیتهای روزمره و یا حتی هنگام استراحت هم رخ دهد و با سرفه و خسخس سینه همراه باشد.
- احساس سرگیجه و سبکی سر: سرگیجه و سبکی سر از علائم رایجی هستند که پس از سکته قلبی رخ میدهند. این احساس ممکن است به همراه ضعف ناگهانی و شدید جسمی رخ دهد. در کنار ضعف جسمی ممکن است احساس خستگی بیدلیل و بیش از حد نیز وجود داشته باشد.
- حالت تهوع و استفراغ: یکی از موارد تفاوت علائم حمله قلبی و اضطراب، تهوع، استفراغ و حالتهایی شبیه سوزش سر دل است. این مورد در حمله اضطرابی وجود ندارد.
- تعریق زیاد: تعریق بیش از حد و عرق سرد نیز از دیگر علائم هشداردهنده حملات قلب به شمار میرود.

علائم حمله قلبی خاموش
در قسمت قبلی به بررسی علائم مهمی پرداختیم که میتوانند نشانههای حمله قلبی در خواب و بیداری باشند. نوع دیگری از حمله یا سکته نیز وجود دارد که به آن حمله قلبی خاموش گفته میشود. در این حالت علائم واضح و شدیدی در فرد دیده نمیشود و علامتهای جزئیتر نیز ممکن است نادیده گرفته شوند. به همین دلیل این حالت بسیار خطرناک بوده و امکان تشخیص و درمان بهموقع را کاهش میدهد.
- درد خفیف در قفسه سینه: تفاوت درد قفسه سینه و حمله قلبی این است که فرد در هنگام تجربه حملات قلب، درد خفیف یا احساس سنگینی و فشار ملایمی را در قفسه سینه خود تجربه کرده و معمولاً به آن اهمیت نمیدهد. ضربان نامنظم یا آریتمی قلبی نیز از نشانههایی است که با درد قفسه سینه همراه خواهد بود.
- تنگی نفس جزئی: ممکن است در زمان انجام کارهای روزمره و یا فعالیتهای سادهای مثل بالارفتن از پلهها، احساس تنگی نفس ناگهانی و جزئی در فرد ایجاد شود که به طور معمول نادیده گرفته میشود.
- احساس خستگی شدید: بعضی از افراد پس از تجربه سکته قلبی، خستگی غیرمعمولی دارند و بدون هیچ دلیل خاصی احساس خستگی و ضعف میکنند. این احساس به طور معمول با استراحت نیز خوب نمیشود.
- دردهای خفیف در بعضی قسمتهای بدن: احساس دردهای خفیف در قسمتهای مختلف بدن از جمله شانه و بازو، فک و یا گردن نیز میتواند از علائم حمله قلبی باشد.
- حالتی مشابه سوزش سر دل: بعضی از افراد علامتهایی در نزدیکی قفسه سینه و معده خود احساس خواهند کرد که به طور معمول با سوزش سر دل اشتباه گرفته میشود.
دلایل رخدادن سکته قلبی
دلیل اصلی رخدادن حملات قلبی مربوط به بروز اختلال در عملکرد عروق کرونری یا تاثیر ریتم غیرطبیعی قلب بر روی آن است. این رگها، شریانهای اصلی قلب هستند که خونرسانی به قلب را انجام میدهند و در صورت بروز هر گونه آسیب به آنها، تغذیه قلب متوقف میشود. بروز آسیب در این رگها که آترواسکلروز هم نامیده میشود، میتواند به دلایل مختلفی از جمله افزایش سطح کلسترول خون به دلیل مصرف بیش از حد غذاهای چرب و فستفودها، سیگارکشیدن، مصرف الکل و عدم تحرک کافی رخ دهد.
ابتلا به دیابت نیز یکی دیگر از مواردی است که میتواند احتمال سکته قلبی را بالاتر ببرد و به همین دلیل این افراد باید خیلی مراقب نشانههای اولیه سکته باشند و در صورت بروز چنین مواردی فوراً به پزشک مراجعه کنند. واریس در بیماران دیابتی که یکی از مشکلات شایع در این بیماران است نیز میتواند دلیل دیگری برای رخدادن سکته قلبی باشد. نارسایی مزمن وریدی که در واریس به وجود میآید، منجر به ایجاد اختلال در جابهجایی مواد در رگها شده و میتواند لختههای خون را به وجود بیاورد. با حرکت این لختهها در رگ و رسیدن آنها به شریانهای قلب، خونرسانی و تغذیه این اندام مختل شده و حمله رخ میدهد.
در صورت داشتن بیماریهایی مثل دیابت و واریس، ضروری است که توسط پزشک مربوطه، مانند متخصص واریس به طور منظم معاینه شوید. علائم حمله قلبی در افراد دیابتی نیز مشابه موارد عادی است و باید آنها را بهخوبی بشناسید.
برای کاهش احتمال سکته قلبی، ضروری است که سبک زندگی خود را تاحدامکان اصلاحکرده و از مصرف بیش از حد چربی و نمک بپرهیزید. مواد مخدر و الکل را کنار بگذارید و ورزش را به روتین زندگی خود اضافه کنید.

در صورت بروز حمله قلبی چهکار کنیم؟
اولین کاری که باید انجام دهید، این است که آرامش خود را حفظ کرده و فوراً اقدامات زیر را انجام دهید:
- فوراً با اورژانس تماس بگیرید. کادر درمان پس از تماس، در سریعترین زمان ممکن خود را به شما رسانده و عملیات درمانی را در حین انتقال فرد به بیمارستان آغاز میکنند.
- فردی که دچار حمله شده، نباید هیچ فعالیتی انجام دهد و باید در حالت راحتی استراحت کن. این حالت میتواند نشسته یا خوابیده باشد.
- اگر فرد سابقه مصرف نیتروگلیسیرین دارد، باید در زمان حمله نیز دوز نرمالی از آن را مصرف کند.
- اگر فرد مبتلا به سکته قلبی، به داروی آسپرین حساسیت ندارد، میتواند در این زمان یک عدد قرص آسپرین با دوز ۳۲۵ یا دو قرص با دوز ۸۱ مصرف کند.
- در زمانی که منتظر اورژانس هستید، لیستی از داروهای مصرفی توسط فرد را یادداشت کرده و به کادر درمان نشان دهید.
- بهخاطر داشته باشید که در صورت اقدام بهموقع برای درمان فرد، احتمال بهبودی او بسیار بالا خواهد بود و روشهای متفاوتی از جمله آنژیوپلاستی و انجام جراحی بایپس عروق کرونر توسط بهترین جراح قلب برای درمان او به کار گرفته میشود. پس همواره اولین اقدام هنگام مشاهده علائم حمله قلبی، این است که تاحدامکان آرامش خود را حفظ کرده و نترسید.
جمعبندی
در این مطلب به بررسی کامل نشانه حمله قلبی و کارهایی که باید در هنگام بروز آن انجام شود پرداختیم. مدت زمان علائم هشداردهنده حمله قلبی میتواند از چند ساعت تا چند روز باشد و چیزی که مهم است، تشخیص حمله در سریعترین زمان ممکن و اقدام برای درمان آن است. فراموش نکنید که حمله قلبی در صورت تشخیص دیرهنگام میتواند منجر به مرگ شود؛ بنابراین لطفاً تمامی علائم بیماری را بهخوبی بشناسید و در صورت رخدادن هر کدام از آنها، مسئله را جدی گرفته و دراسرعوقت به مراکز درمانی مراجعه کنید.